PRA

Progressiv retina atrofi (PRA)

PRA er et fremadskridende svind af nethinden. Nethinden fungerer normalt i første del af hundens liv, men gradvist begynder nethinden at tilbagedannes.

Sygdommen forekommer hos mange racer og tidspunktet for sygdommens opståen er forskellig fra race til race. Opståen og udvikling kan også variere indenfor individer af samme race.

Årsagen til sygdommen er en arvelig defekt, dvs. at hunden har arvet sygdommen fra sine forældre. I langt de fleste racer hvor arvegangen er fastlagt, er der tale om en simpel autosomal recessiv arvegang (vigende). Dvs. at ingen af forældrene behøver at have sygdommen, men kan give sygdommen videre til deres afkom.

Autosomal recessiv arvegang (vigende) betyder:

  • Hvis begge forældre har PRA, vil alle hvalpe få sygdommen.
  • Hvis begge forældre bærer genet for PRA, men ikke er syge, vil 25 % af deres afkom få PRA, 50 % vil være bærere og 25 % vil ikke have genet.
  • Hvis et af forældre dyrene er bærer genet, og det andet er fri for genet, vil 50 % af afkommet være bærere og 50 % være fri.

Klinisk har man derfor følgende kombinationer:

  • Hunde som er klinisk syge og har PRA
  • Hunde som er klinisk raske, men som bærer PRA genet
  • Hunde som er klinisk raske, og som ikke bærer PRA genet.

Ved en øjenlysning kan hunde med PRA i udbrud erkendes, men det er ikke muligt at se klinisk, om en hund bærer genet for PRA.

Det første symptom som ejerne observerer, er ofte at hunden bliver natteblind. Den kan ikke lide at gå fra lyse rum til mere dunkle lokaler eller ud på en aften tur. Gradvis får hunden også synsproblemer i dagslys og ender med at blive blind. Hastigheden hvormed sygdommen skrider frem varierer fra hund til hund.

I nogle tilfælde observerer ejeren desuden, at hundens pupiller er udspilede og øjet ser anderledes ud.

Hos nogle racer ses katarakt som en følgesygdom til fremskreden PRA. Denne form for katarakt er ikke en arvelig katarakt, men opstået pga. unormale forhold i øjet grundet nethindens tilbagedannelse.

Diagnosen stilles ved en øjenundersøgelse, hvor øjenpaneldyrlægen undersøger nethinden og vurderer dennes tilstand.

Der findes desværre ingen behandling der kan helbrede eller forsinke den fremadskridende tilbagedannelse af nethinden. Sygdommen vil altid føre til tab af synet.

Hunde med PRA bør ikke anvendes i avl. Dette gælder også forældrene idet det hvalpen har arvet sygdommen fra dem. Hvis der er hvalpe fra hunden bør disse også udelukkes.

Kuldsøskende til en hund med PRA er ikke udelukket fra avl, da der ikke er sikkerhed for at de bærer genet for PRA. Dog må det kraftigt anbefales at undersøge en evt. avlspartners afstamning grundigt, da det er meget vigtigt at vælge en avlspartner, hvor PRA genet ikke forekommer i afstamningen.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om